středa 14. dubna 2010

Nepřepínejte!

S populárně-vědeckým filmem jsem se setkal už jako dítě, hltal jsem přírodovědné snímky v České televizi. V posledních letech jsem si oblíbil stanice jako Discovery nebo Spektrum, které jsou na tento žánr přímo orientované, a téměř z nich nepřepínám na divácký mainstream.

Právě ten s rozvojem technologií ochabuje. Lidé si mohou přepnout na digitální kanály, které za posledních deset let neuvěřitelně expandovaly. Ukazuje se, že tajemství odhalovaná vědeckým výkumem jsou někdy zajímavější než umělé narativní tvary.


(fotografie odpočívajícího ředitele je z jeho FB profilu)


Myslím, že populárně-vědecký film je skvělým příkladem edutainmentu, může jít navíc i o skvělý vývozní artikl. Globalizace a digitalizace televizního trhu poskytla řadě zemí a producentů možnost expandovat, Česká republika své vědecké poznatky příliš prodávat neumí. Zaspala nástup nových formátů i technologií a to je škoda, protože české vědecké poznatky jsou dobře sdělné. Proč nenatáčet naučné filmy rovnou v angličtině nebo s titulky, když se mohou promítat po celém světě! Intelektuální hrátky českých filmařů mnohdy nikoho neupoutají, zatímco atraktivní ilustrace tuzemského vědeckého výzkumu by mohly dobře vydělávat.

Pokud se ptáte, jak by měl vypadat ideální populárně-vědecký film, mělo by se jednat o kreativní, estetizovaný program, v němž se pro objasnění určených pojmů užívá nejnovější a přesné argumentace ilustrované za pomoci moderních technologií.



Česká produkce by v tomto smyslu mohla být vyzdvižena v historické oblasti, kde například ostravské studio má pozoruhodné výsledky. Těším se však i na letošní CERN Jana V. Sachera, jenž slibuje podívanou i polemičnost. Ve světě mohou jako příklad sloužit pořady BBC, především pak bristolského producentského centra. Skutečnými idoly žánru jsou pak ti, které jsme již přilákali na AFO - Jeff Lieberman, Nigel Marven, David Barlow a samozřejmě Robert Winston!

Petr Bilík, zaznamenal Ondřej Šír

Žádné komentáře:

Okomentovat