středa 31. března 2010

Nejnovější projekt Federica Díaze na AFO!

Do Olomouce dorazí jeden objekt z projektu Adheze z rukou Federica Díaze.

Termosenzitivní objekt BIO 2 – B3, 2009 zachytí i nepatrný pohyb návštěvníka a reaguje na něj. Jednotlivá místa se pomalu zahřívají a ochlazují a před jeho očima přitom vyvstávají černé nebo bílé kontury. Stejné jako větvoví stromů, noční města, proudění mízy v listech nebo žíly v lidském těle.


A pro ty, kteří si to pořád nedokáží úplně představit: Je to v podstatě panel, ve kterém je barva citlivá na teplo.A podle toho, jak se před ním budete pohybovat (skákat, máchat rukama, objímat se, válet sudy po zemi, nebo se šťourat v nose), tak bude reagovat.

Celý projekt Adheze je inspirovaný knihou Cormacka McCartyho Cesta. Federico se díky ní začal zabývat vizí postapokalyptického světa a tím, co člověk reálně potřebuje k tomu, aby v něm přežil. Téma apokalypsy umožňuje Díazovi obnažit kořeny existence člověka. Předkládá manuál, v němž nejde jen o základní fyzické potřeby. Podstatu vidí v rezonanci - nejen fyzikální, ale i emoční.

Federico Díaz se narodil v roce 1971 v Praze. Jeho otec je Argentinec, matka Slovenka, babička Indiánka a dědeček Španěl, díky tomu se prý všude cítí jako cizinec. Vystudoval pražskou Akademii výtvarných umění a ve své tvorbě užívá moderních technologií. Je pro něj typické, že snaží ztvárnit to, co není pro člověka hmatatelné - zvuky, energetické proudy,nebo teplo. Všechna jeho umělecká díla jsou závislá na divákovi. Většinou reagují na jeho pohyb, slovo, teplo a samotné dílo vzniká až potom, co nainstalovaný objekt zpracuje informace od nich.

Jeho díla jsou zastoupena například v Národní galerii v Praze a vystavoval například i v Paříži, Madridu, Tokiu, nebo nyní New Yorku. Proto se Federico nepřijede podívat za námi do Olomouce, je zaoceánem. New York je hold New York.

(Fotografie je převzata z internetových stránek www.frederieketaylorgallery.com)


Zuzana Černá a Eva Kameníková